presentatie ‘De schaatsers’ van Ashbery

Zondag 9 juli presenteren Jur Koksma en ik bij boekhandel Roelants in Nijmegen onze vertaling van John Ashbery’s lange gedicht ‘The Skaters’ uit 1964. De schaatsers is onlangs in een tweetalige editie verschenen bij uitgeverij Vleugels; op Tzum verscheen een enthousiaste recensie.

Ook zijn er zondag voordrachten van de Nijmeegse dichters Heidi Koren (Stadsdichter), Marijke Hanegraaf, Victor Vroomkoning en Harry van de Vijfeijke. Het programma duurt vijf kwartier, daarna is er een borrel.

John Ashbery (1927-2017) geldt als de invloedrijkste Amerikaanse dichter van de vorige eeuw en De schaatsers, een sleutelgedicht in zijn oeuvre, is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Ashbery is niet geïnteresseerd in het uitdrukken van zijn allerindividueelste emoties, maar schept een spiegelend oppervlak van beelden en associaties, meeslepend, geestig en telkens weer verrassend. Lees hier een fragment uit onze vertaling.

Wie bereid is om hartje zomer de ijzers onder te binden is van harte welkom:

zondag 9 juli, 17-19u
boekhandel Roelants, Nijmegen