lezing over Eugenio Montale

Wie was toch die Clizia, die als muze, beschermengel en verlosser leeft in de poëzie van Eugenio Montale?

Samen met Jur Koksma geef ik vanavond een lezing over Montale bij de Società Dante Alighieri Amsterdam. Aan de hand van vier verschillende muzen – met een hoofdrol voor Clizia – maken we een reis langs de hoogtepunten in zijn oeuvre.

Jur en ik werken al geruime tijd aan de eerste integrale Nederlandse vertaling van Ossi di seppia, de legendarische debuutbundel van Montale uit 1925. Onze vertaling moet verschijnen in 2025, precies een eeuw na het origineel.

Eugenio Montale (1896-1981) was een van de grootste Italiaanse dichters van de vorige eeuw. In 1975 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Jur en ik schreven eerder over onze fascinatie voor Montale in vertaaltijdschrift Filter, en twee jaar geleden publiceerde De Gids mijn essay over zijn postume poëzie.